Presentaciˇ

Detall bassa Menorca, illa de petites dimensions, es caracteritza, des del vessant ambiental, per presentar una gran biodiversitat. En tan sols 702 km2 trobam representats quasi tots els hÓbitats propis del Mediterrani. D'entre ells destaquen les basses temporals, ecosistemes d'extensiˇ redu´da i de poca profunditat, que s'omplen per l'efecte de les pluges. Tenen la particularitat de ser escassos, frÓgils i exclusius, d'aquÝ que la Directiva HÓbitats els fa mereixedors de ser considerats hÓbitats d'interŔs prioritari per a la seva conservaciˇ.

L'objectiu del projecte LIFE Natura ''Conservaciˇ i gestiˇ de basses temporals a Menorca'', que tÚ per acr˛nim LIFE BASSES, Ús la conservaciˇ a llarg termini dels hÓbitats prioritaris basses temporals mediterrÓnies presents a l'illa de Menorca.

Sˇn diverses les amenaces que poden afectar la conservaciˇ de les basses temporals (a l'apartat ''Restauraciˇ i conservaciˇ'' les trobareu totes ben detallades). Amb el projecte LIFE BASSES s'han dut a terme actuacions per controlar i eradicar aquestes amenaces, aixÝ com estudiar i crear les eines de gestiˇ adequades per a la conservaciˇ de les basses presents a Menorca. Per aquest motiu, es treballa en coordinaciˇ amb els propietaris i pagesos dels terrenys amb basses temporals. L'objectiu final: garantir unes condicions favorables per al seu bon estat de conservaciˇ. L'assoliment d'aquest objectiu general s'ha enfocat des de la posada en prÓctica dels segŘents grups d'accions:

- Definir un model integral de gestiˇ per a aquesta tipologia d'hÓbitats: els plans de gestiˇ.

- Dur a terme un estudi a fons sobre la dinÓmica i l'evoluciˇ d'aquests hÓbitats per tal de millorar-ne el coneixement.

- Restaurar i recuperar les basses temporals degradades o desaparegudes.

- Informar i sensibilitzar la poblaciˇ de la importÓncia de conservar aquests hÓbitats prioritaris.